Vitaminok és nyomelemek

Vitaminok és nyomelemek

Dr. Oláh Andor:

Vitaminok és nyomelemek az életerő forrásai

"Táplálékunk legyen az orvosságunk."

Hippokratész


Életfontos tápelemek

 

Az immunrendszer felerősítése és a szinergikus asszimiláció (1)

konyvborito.jpgA vitaminok, ásványanyagok és nyomelemek azok az alapvető tápanyagok, melyek nélkül szervezetünk, az egyes szervek egészséges működése elképzelhetetlen. Tanulmá­nyok hosszú sora mutatta ki, hogy az alapvető betegségek többsége ezen elemek hiánya vagy megbomlott egyensúlya miatt alakul ki, és ezért pótlásuk a gyógyulás útjátjelenti. (2)

Nem elég azonban, ha csupán egy-egy vitaminnal, ás­ványanyaggal vagy nyomelemmel jól ellátjuk szervezetün­ket, mert felszívódásuk és élettani hatásuk kifejtése más vita­minokkal, ásványanyagokkal és nyomelemekkel is kapcso­latban van. A szinergia, szinergizmus azt jelenti, hogy egyúttal más vitaminokra, ásványanyagokra is szükség van a teljes hatás kifejtéséhez.

Például, ha E-vitamin hiányában szenvedünk - s ez igen gyakori -, hiába vesszük be jelentős dózissal - egészen a vitamintúladagolás megjelenéséig -, ha nem kíséri ez eset-ben A-, C-vitamin, szelénium és cink, eredményesen fel nem szívódhat. Átlagban 4-5 viatmin hiányát nevezzük meg egy-egy kórnál, s majd minden vitamin felszívódásához további 5-7 társult alapelemre is szükség van.

Az egészség útja az immunrendszerünk általános felerő­sítése, hogy védőpajzsként működhessen a külső behatá­sokkal szemben. Ennek érdekében, mégha kis mennyiségben is, de rendszeresen kell ellátnunk szervezetünket minden életfontos vitaminnal és nyomelemmel. Ez a kis könyv e cél eléréséhez kíván segítséget nyújtani.

Vitamin és nyomelem társulások, források

Alább a beépüléshez feltétlenül szükséges asszociációkat, társulásokat közöljük (3), és megjelöljük az egyes vitaminok, ásványanyagok, nyomelemek elsőrendű és kiegészítő forrásait is.

A-vitamin

Forrásai: (4) pitypang, baraboly, sárgarépa, paraj, petrezselyem; továbbá: búzacsíra, virágpor, cékla, metélőhagyma, zsázsa, káposzta, tök, katáng, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, saláta, ementáli és camembert sajt, nyári vaj, paprika, mandarin.

Szükséges asszociációk: Az A-vitaminnal szinergetikusan hat a C-, E-, D-, és B-vitamin. A C-vitamint védi az oxidációtól; elősegíti az E-vitamin asszimilációját; a csontképzésben a D-vitaminnal együtt hat; B-vitaminnal együtt segíti elő a szövet-képzést, sebgyógyulást. Részt vesz a kálcium-, a foszfor- és a cink-anyagcserében.

B1-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, teljes biogabona; továbbá: fehér bab, mogyoró, gesztenye, dió, szója, élesztő, búzacsíra és búzacsíra olaj, virágpor.

Szükséges asszociációk: A B1-vitamin szinergikusan együtt hat (egymás hatását fokozzák) a B-vitamin csoport tagjaival különösen a B2-, B3- és B9-vitaminnal. Mangán jelenlétére 'is szükség van, hogy a B1-vitamin beépüljön az anyagcsere folyamatokba, asszimilálódjék.

B2-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, búzacsíra, étkezési élesztő, roquefort sajt, mandula; továbbá: sajtok és nyers tej, teljes biogabonák, teljes élesztős kenyér, gombák, szója, gesztenye.

Szükséges asszociációk: Beépüléséhez a B-vitamin csoport többi tagjára, különösen a B1-és B6-vitaminra van szükség és foszforra, melyek hatását erősítik, potenciálják.

B3- (PP-, pellagra ellenes) vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó búza, teljes élesztős kenyér, mandula (naponta 8 szem), aszalt sárgabarack.

Szükséges asszociációk: A B1-, B2- és B6-vitaminok esszenciális aminosavakban (szója) gazdag étrend kíséretében a triptofánból kiindulóan segítik a B3-vitamin szintézisét, felépülését. (A triptofán szükséglet 2/3-ad része a B3-vitamin felépítésére fordítódik.) A teljes gabonamagvak, hüvelyesek együttes fogyasztása az aminosavak teljes értékű bevitelét jelenti. A foszfornak is fontos szerepe van a B3-vitamin anyag-cseréjében.

B4-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, tejes biogabonák; továbbá: búzacsíra, vassal kiegészített élesztő.

Szükséges asszociációk: Együtthatás a B-vitamin csoport többi tagjával, valamint vassal és rézzel.

B5-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, gombafélék; továbbá: földimogyoró, lencse, feles borsó, szója, bab, dió, teljes gabonafélék, roquefort és camembert sajt, valamint méhpempő, virágpor, búzacsíra.

Szükséges asszociációk: A-vitaminnal a bőr- és szövet újraképződésében, regenerációban; valamint B6, B8 , B9 és B2 vitaminnal, de a B-vitamin csoport szinte minden tagjával. C-vitaminnal (fertőzések és stressz leküzdése). A szervezetben jelenlevő egyik kalcium frakció is szükséges képződéséhez, szintetizálásához.

B6-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, szőlő, mandula, cseresznye; továbbá: szója, teljes gabona, káposzta paraj.

Szükséges asszociációk: A B6-vitamin kapcsolatai B2 és B5 vitamin, F-vitamin (gammalinolénsav), magnézium és cink, triptofán (esszenciális aminosav).

B7-vitamin

Forrásai: csírázó gabona félék, étkezési élesztő és tejes gabona; továbbá: burgonya és más gumók, paraj, tej, szója, virágpor, propolisz.

Szükséges asszociációk: B7-vitamin a vérszegénység kezelésében a réz és a vas nyomelemekhez kapcsolódik, ezekkel hat együtt.

B8-vitamin

Forrásai: élesztő, tej, földimogyoró; továbbá: száraz borsó, teljes gabonafélék, banán, lencse, káposzta.
Szükséges asszociációk: A-vitamin és a B-vitamin csoport tagjai, különösen B2 , B3, B5 és B6 vitamin.

B9-vitamin

Forrásai: nyers bioparaj, élesztő, csírázó magvak továbbá: nyersen fogyasztott zöldségfélék, teljes gabonafélék, hüvelyesek, klorofillban gazdag táplálék kiegészítők.

Szükséges asszociációk: A B-vitamin csoport tagja különösen a B5 vitamin (az őszülést gátolja) és a B2-vitamin vassal és rézzel együtt hat a vérképzés zavaraiban.

B1O-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, mogyoró; továbbá: teljes biogabonák, földimogyoró, búzacsíra, virágpor.

Szükséges asszociációk: A B10-vitamin az összes többi B-vitaminhoz kapcsolódik, jelenléte elengedhetetlen a többi tevékenységhez, hatásához.

B11-vitamin

Forrásai: élesztő, tejtermékek; továbbá: csírázó gabona.

Szükséges asszociációk: A B11-vitamin társulására vonatkozó utalás nem található a szakirodalomban, de feltételezzük, hogy jelenléte szükséges az F-vitamin (esszenciális zsírsav) asszimilációjához, felhasználásához.

B12-vitamin

Forrásai: tamari szójaszósz, tejtermékek (tejszín); továbbá élesztő, soju, miso, tempeh (laktofermentált szójakészítmények), csíráztatolt gabona.

Szükséges asszociációk: A B12-vitaminnak szüksége van az összes többi B-vitaminra, különösen a folsavra, a B9-vitaminra, vele együtt hat a vérképre. A kobalt az egyik alkatrésze. A vas és a réz hatásfokozóan, szinergetikusan együtt hat ezzel a vitaminnal és a folsavval a vér vörösvérsejtjeinek képzésében.

B15-vitamin

Forrásai: sárgabarack mag (max. napi 8 szem), barnarizs, teljes biogabonák; továbbá: csírázó gabonafélék, élesztő, búzacsíra.

Szükséges asszociációk: A B15 vitamin kétségtelenül szinergetikusan együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, de az A- és E-vitaminnal is.

C-Vitamin

Forrásai: fekete ribiszke, petrezselyem, káposzta; továbbá: minden friss gyümölcs, főként bogyófélék (málna, csipkebogyó), citrusfélék (citrom, grapefruit, mandarin), a legtöbb friss zöldség és főzelékféle, teljes biogabonák, pasztörizálatlan gyümölcslevek.

Szükséges asszociációk: A C-vitamin szinergetikusan együtt hat, társul szinte minden más vitaminnal. Az A- és E-vitaminnal több anyagcsere folyamatban vesz részt. A bioflavonoidok (P-vitamin) nagymértékben függenek az aszkorbinsavtól, ezzel együtt fordulnak elő a természetben. A legtöbb nyomelem csak úgy képes feladatának eleget tenni; ha a C-vitamin elegendő mennyiségben van jelen.

Bioflavonoidok

Forrásai: citrus gyümölcsök (narancs, mandarin, citrom, grapefruit) héja(5), szőlőszemek héja, pohánka, hajdina; továbbá: kémiailag nem kezelt rózsasziromból saláta, sárgabarack, eper, cseresznye, és a C-vitamin tartalmú táplálékok.

Szükséges asszociációk: C2, P-, K-vitamin, és szükséges a C-vitamin jelenléte is.

D-vitamin

Forrásai: napfény, csírázó gabonafélék, továbbá: kakaó, nyers tej, ementáli sajt, tengeri alga.

Szükséges asszociációk: A kálcium, a foszfor, az A- és az E-vitamin a D-vitamin fő kiegészítő tápanyagai; társ-tápanyagai.

E-vitamin

Forrásai: csírázó gabonamagnak, csírázó gabona olaj, hidegen sajtolt, első sajtolásból származó olajok; továbbá: zöldség- és főzelékfélék, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), tejes biogabonák, keményítős teljes kenyér, tengeri alga.

Szükséges asszociációk: Az E-vitamin felhasználásához elengedhetetlenek az F-vitaminok (többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak). Ugyanakkor ezek nélküle oxidálódnak. Szinergetikusan együtt hat az A- és a C-vitaminnal, valamint a szelén és a cink nyomelemekkel.

F-vitamin

Forrásai: búzacsíra olaj, napraforgó és szója szűz olaj, vad-sáfrány; továbbá: első sajtolásból származó hidegen sajtolt szűz kukorica, dió, szőlőmag, szézám és tökmag olaj, borrágó és csészekürt olaj, feketeribiszke mag olaj.

Szükséges asszociációk: F-vitamin szükséges a vitaminok összességének egyensúlyához. Különösképpen kapcsolódik az E-, A-,C-, B6 és B8-vitaminokhoz, a cink, a magnézium és a szelén nyomelemekhez.

I-vitamin

Forrásai: szézámmag, szója, csírázó magok, élesztő; továbbá: grapefruit, teljes biogabona félék, szőlő, cukornádlé, paraj, virágpor, lecitinben gazdag termékek.

Szükséges asszociációk: Az I-vitamin együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, a J- és az F-vitaminnal.

J-vitamin

Forrásai: szézámmag, élesztő, szója, csírázó búza; továbbá: csírázó magvak, zöldségek, citrom, fehérrépa.

Szükséges asszociációk: A J-vitamin együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, az I- és az F-vitaminnal.

K-vitamin

Forrásai: csírázó lucernamag, káposzta és paraj; továbbá: joghurt, paradicsom, csírázó árpa és zab, szójaolaj, murok-répa és fehérrépa.

Szükséges asszociációk: A K-vitaminnal társulnak a bioflavonoidok, együtt tartják fenn a sértetlen vérkeringést.

Cink

Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak; továbbá: lencse, zsázsa, fehérbab, szárazborsó, szója, spenót, burgonya, teljes gabonafélék, élesztő.

Szükséges asszociációk: B-vitamin csoport tagjai (főként B6-vitamin), réz és A-vitamin.

Fluor

Forrásai (6): paraj, fodroskel, pitypang; továbbá: csírázó gabonafélék, tengeri algák, sárgabarack, csírázó napraforgómag.

Szükséges asszociációk: A fluor együtthatói: az összes többi ásványanyag.

Foszfor

Forrásai: szézámmag, csírázó szója és csírázó gabonafélék (biogabonák); továbbá: elég széles körben megtalálható minden teljes (nem finomított) biotermékben: lencse, burgonya, fűszerpaprika, köles stb., valamint élesztő, sajtok, kecsketej, olajos magvak, hüvelyesek, tejes lisztek, alga, búzacsíra.

Szükséges asszociációk: Kálcium, magnézium, D- és F-vitamin.

Jód

Forrásai: tengeri algák, zöldbab, vöröshagyma; továbbá: fehérrépa, eper, ribiszke, retek, tej, szilva.

Kálcium

Forrásai: szója, mandula (max. 8 szem naponta), zsázsa, mák, szézám; továbbá: tejtermékek(7), csalán, mogyoró, szárított füge, szárazborsó, bab, teljes búzaliszt, rozsliszt.

Szükséges asszociációk: A kálcium anyagcseréjét meg-könnyítik az A-, a D- és a C-vitaminok. A kálcium hatékonyságához szükség van a kálcium, foszfor és magnézium helyes arányára. (Kétszer annyi kálcium, mint foszfor és magnézium).

Kálium

Forrásai: tofu szójakészítmény, csírázó napraforgómag, tengeri algák, zsázsa (elsősorban a csírázó); továbbá: olajos magvak, mazsola, hüvelyesek, burgonya; teljes búzaliszt, rozsliszt, zöldség- és főzelékfélék ( karalábé, karfiol, kelkáposzta, retek, zellergyökér), búzacsíra, virágpor.
Szükséges asszociációk: A kálium a nátriummal és a B-vitaminokkal kell társuljon, különösen B6-vitaminnal.

Kén

Forrásai: teljes tej, feketeretek (ez a legelőnyösebb): továbbá: vöröshagyma, teljes biogabonák, csírázó magvak, élesztő, szója, hüvelyesek (elsősorban csírázó formában), kecsketej, földimogyoró, mák, mandula, mogyoró, dió, fűszerpaprika, burgonya, spenót, emmentáli sajt, túró, búzacsíra, tengeri algák, virágpor.

Szükséges asszociációk: B-vitamin csoport tagjai, az aminosavak, a mangán és a réz. (Egyes aminosavak 'félépítésében, struktúrájában részt vesz a kén.)

Kobalt

Forrásai: laktofermentált szójakészítmények (tamari, soju, tempeh stb.), biolencse; továbbá: csírázó biolencse, teljes biogabonák, cseresznye, körte, tej (főként tejszín).

Szükséges asszociációk: A kobalttal a B-vitamin csoport, vas és réz kell társuljon.

Króm

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, teljes biogabonák; továbbá: fekete bors, kakukkfű.

Szükséges asszociációk: A króm csak kis mértékben (1%) építhető be a szervezetbe. Aktivitásához, hatékonyságához az szükséges, hogy társuljon hozzá elegendő B3-vitamin és bi-zonyos esszenciális aminosavak. A cink együtthatása ugyan-csak fontos, a cukrok anyagcseréjében játszott szerepe miatt.

Magnézium

Forrásai: mandula, szója, teljes biogabonák, továbbá: csírázó magvak, biozöldségek és főzelékfélék, szójakészítmények, barnarizs, kukoricaliszt, zabpehely, mák, dió, mogyoró, hüvelyesek, kakaó(8); vöröshagyma.

Szükséges asszociációk: A magnézium a kálciumhoz és a foszforhoz képest helyes arányban kell jelen legyen. A B6-vitamin elengedhetetlen a felhasználásához, asszimilációjához. Védi az E-vitamint.

Mangán

Forrásai: mogyoró és más olajos magvak, szója, teltes biogabonák; továbbá: hüvelyesek, csírázó magvak, zöldség és főzelékfélék (paraj, cékla, petrezselyemgyökér, zöldborsó, fejessaláta), barna kenyér

Szükséges asszociációk: A mangán aránya a sejtmili-őben szorosan összefügg a réz, a foszfor és a kalcium arányával. A kelleténél több kálcium, foszfor, vagy vas akadályozza anyagcseréjét és a rézhiány arányosan növeli a mangán arányt. Szinergetikusan együtt hat a B-vitamin csoporttal és a C-vitaminnal.

Molibdén

Forrásai: tejes biogabonák (főleg csírázó állapotban), szója, hüvelyesek; továbbá: élesztő, zöldség és főzelékfélék (elsősorban biotermékek), búzacsíra.

Szükséges asszociációk: A molibdénnek együtt kell jelen lennie a vassal, a rézzel és katalitikus elemekkel.

Nikkel

Forrásai: szója, hüvelyesek, teljes biogabonák; továbbá: paraj; petrezselyem, friss bab, tengeri alga.

Szükséges asszociációk: A-, C- és P-vitamin (rutin).

Réz

Forrásai: csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri algák; továbbá: szója, dió, mandula (max. napi 8 szem), zab, gombafélék, aszalt sárgabarack, gesztenye, zsázsa, olajbogyó, élesztő.

Szükséges asszociációk: A rézzel a C-vitamin, a vas és a cink kell társuljon.

Szelénium

Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak, teljes biogabonák, vöröshagyma, élesztő; továbbá: biozöldség- és főzelék-félék, ananász.

Szükséges asszociációk: A szelénium, mint antioxidáns szinergetikusan együtt hat az A-, a C- és az E-vitaminnal. Felszívódását megkönnyítik az aminosavak és a B-vitamin csoport tagjainak jelenléte.

Szilícium

Forrásai: mezei zsurló(9), vöröshagyma, tejes biogabonák; továbbá: mogyoróhagyma, fokhagyma, metélőhagyma, őszibarack, retek; kelvirág, a főzelékfélék és gyümölcsökhéja(10) , tök, spenót; uborka, sárgarépa, száraz borsó, céklalé, borsó, céklalé, apróbojtorján.

Szükséges asszociációk: A szilícium szorosan együtt hat, együtt működik a kálciummal.

Vanádium

Forrásai: első préselésből származó hidegen sajtolt olajok, barnarizs, napraforgó mag (elsősorban a csírázó); továbbá: petrezselyem, szója, hajdina, csírázó lucernamag, sárgarépa, fokhagyma, tengeri algák.
Szükséges asszociációk: A C-vitamin védi a szervezetet a vanádium szükségesnél nagyobb mennyiségétől, kiválasztja, eltávolítja a felesleget.

Vas

Forrásai:(11) paraj, teljes gabonák, hüvelyesek; továbbá: mák, mogyoró, dió, napaforgómag; földimogyoró, mandula, kakaó, zabpehely, szárított vargánya, aszalt gyümölcsök (füge, sárgabarack, szilva, szőlő stb.), petrezselyem, szója.

Szükséges asszociációk: A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcsolódik, vele kombinálódik. A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket.

Betegségek vitamin, ásványanyag és nyomelem kúrája

Az alábbi felsorolás tartalmazza az egyes betegségek esetén szükséges vitaminokat, ásványanyagokat és nyom-elemeket.

 

Akne

A-, C-, E-, F-vitamin

Alacsony vérnyomás

B1-vitamin

Allergia

mangán, kén, kálcium

Álmatlanság

B-vitaminok, kálcium

Angolkór

D-vitamin, kálcium, fluor, magnézium, szilícium

Aranyér

B1-, B3-vitamin, bíoflavonoidok, K-vitamin

Ásványanyagok hiánya (demineralizáció)

D-vitamin, kálcium, fluor, molibdén, foszfor, szilícium

Aszténia (alkati gyengeség)

B4-vitamin, C-vitamin, mangán

Nem gyulladásos bőrbajok,dermatózisok),

B10-vitamin, kén

Bőr-védelem

A-, B2-, B3-, B5-, 83, B10 vitamin, réz, szilícium

Cellulitisz (a laza kötőszövet gyulladása)

B11-, F-vitamin, jód, szilícium

Cukorbaj

B6-vitamin, króm, mangán, nikkel, cink

Depresszió

B3-, C-vitamin, kálcium, mag nézium

Égés

A-. B3-, B5-vltamin, réz

Ekcéma

A-, E-. F-vitamin, kén

Elhízás

B1-, B11-, B15 , F-, l-vitamin, króm, jód, nikkel, szilícium

Emésztési zavarok

B3 , B7-vitami

Energia-háztartás zavara

B1-, B2 , B3-, B5 , B11-vitamin, jód, foszfor

Erelmeszesedés

B7-vitamin, króm, vanádium

Etvágytalanság

B7-vitamin, B11-vitamin

Fáradékonyság, fáradtság

B15 , C-vitamin, mangán, kén

Fertőzések, fertőző betegségek

A-, B5 , B6 , C-vitamin, réz, magnézium, szelén, cink

Fogszuvasodás

fluor, molibdén, vanádium

Görcsök (izom-, ér-, gyomorgörcs)

B2- vitamin, magnézium

Grippe, meghűléses betegségek

C-vitamin, magnézium

Hajhullás, őszülés

B5, B6 vitamin, szilícium

Húgysav (lerakódás)

B6 vitamin, foszfor

Idegesség

B-vitamin csoport, mangán

ideges eredetű görcsök

káicium, kobalt

idegrendszeri zavarok

B1-, B6 , D-, I-, J-vitamin, kálcium, kobalt, magnézium, foszfor

Koleszterin (magas szint a vérben)

B3-, B7-, B11-, I-, J-vitamin, króm, vanádium

Köszvény, reumatikus betegség hajlam

F-vitamin, mangán, foszfor

Látás zavarok

A , B2 vitamin

Magas vérnyomás

Bl- vitamin, biofiavonoldok, króm

Májbajok, májműködés zavarok

B7-, I-vitamin, jód, kén

Méhvérzés, fokozott havi vérzés

bioflavonoidok, I-, J-vitamin és K- vitamin

A menstruációt megelőző tünetegyüttes

A-, B6-, E-, F-vitamin

"Nehéz láb" szindróma (túlerőltetés)

biofiavonoidok, I- és J vitamin

Neuraszténia

C-vitamin, magnézium

Növekedési zavarok

A-, D-vitamin, kálcium, réz, fluor, magnézíum, nikkel, kálium, szilícium

Korai öregedés

A-, C-, E-vitamin, vas, szelén, kén, cink

Reuma

B-vitamin csoport (főképpen B6), D-vitamin, mangán

Sportteljesítmény fokozás

B15-, C-vitamin, kálium

Stresszekkel szembeni fokozott ellenállás elérése

B1-, B5-, C-vitamin, magnézium

Szellemi túlterhelés

B-vitamin csoport, C-, J-vitamin, jód, foszfor

Szapora szívverés

kálcium

Szíverősítés

B1-, B5-, B11-, F-vitamin, szelén, vanádium

Szorongás

C-vitamin, magnézium

Változáskort vérzés elmaradása

A-, C-, E-, F-vitamin

Vérkeringési zavarok

B1-, B3 vitamin, biofiavonoidok, F-, J-vitamin,
króm, vanádium

Vérszegénység (anémia)

B4-, B7-, B9-, Bt2-vitamin; réz, kobalt , vas, molibdén

Vérzések

bioflavonoidok, I-, J-, K-vitamin

Visszér-panaszok

biofiavonoidok, I-, J-, K-vitamin

E kódok és veszélyességi információk
kód név rendeltetés veszélyesség
E102 tartrazin, FD&C yellow 5 azo színezék asztma, rákkeltő
E104 kinolinsárga, Food Yellow 13 színezék gyanús
E105 Fast Yellow AB, Sunset Yellow színezék allergén
E110 narancssárga FCF azo színezék allergén, rákkeltő
E120 kárminsav, kosnil színezék allergén
E122 azorubin, karmazsin azo színezék gyanús
E123 amaranth, FD&C Red 2 azo színezék fokozottan rákkeltő, allergén
E124 neukokcin, ponszó 4R, Brilliant Scarlet 4R azo színezék allergén, nehéz légzés
E125 ponszó SX, FD&C Red No. 4 színezék allergén
E126 ponszó 6R színezék allergén
E127 eritrozin, FD&C Red 3 színezék gyanús
E130 indantrénkék, Vat Blue 4 színezék gyanús
E131 patentkék V színezék rákkeltő, bőrgyulladás
E132 indigotin, FD&C Blue 2 színezék allergén (rákkeltő?)
E141 klorofill és klorofillin rézkomplexei színezék gyanús
E142 zöld S, Acid Green 50 színezék rákkeltő?
 143 brillantzöld, Fast Green FCF színezék rákkeltő, idegrendszert károsító
E150 karamell, szulfitos, ammóniás színezék gyanús
E151 brillant fekete PN azo színezék toxikus
E153 növényi szén színezék gyanús
  paprika oleorezin színezék gyanús
E171 titán-dioxid színezék gyanús
E172 vasoxidok és hidroxidok színezék gyanús
E173 aluminium színezék gyanús (Alzheimer kór)
E200 szorbinsav tartósítószer B12 vitamin károsító
E210 benzoesav, fenilkarbonsav tartósítószer rákkeltő, allergén
E211 nátrium-benzoát tartósítószer rákkeltő?
E212 kálium-benzoát tartósítószer rákkeltő?
E213 kalcium-benzoát tartósítószer rákkeltő?
E214 para-hidroxi-benzoesav (pHB) etil-észter tartósítószer rákkeltő
E215 para-hidroxi-benzoesav nátrium-észter tartósítószer rákkeltő
E216 para-hidroxi-benzoesav propil-észter tartósítószer rákkeltő
E217 para-hidroxi-benzoát nátrium-propil-észter tartósítószer rákkeltő
E220 kén-dioxid tartósítószer bélpanaszok, nyálkahártya izgató, B12 vitamin károsító
E221 nátrium-szulfit tartósítószer bélpanaszok, B12 vitamin károsító
E222 nátrium-hidrogén-szulfit tartósítószer bélpanaszok, B12 vitamin károsító
E223 nátrium-metabiszulfit (piroszulfit) tartósítószer bélpanaszok, nyálkahártya izgató, B12 vitamin károsító
E224 kálium-metabiszulfit tartósítószer bélpanaszok, nyálkahártya izgató, B12 vitamin károsító
E225 kalcium-diszulfit tartósítószer bélpanaszok, B12 vitamin károsító
E226 kalcium-szulfit tartósítószer bélpanaszok, B12 vitamin károsító
E227 kalcium-biszulfit tartósítószer bélpanaszok, B12 vitamin károsító
E230 bifenil, difenil tartósítószer bőrpanaszok
E231 ortofenil-fenol, ortoxenol tartósítószer bőrpanaszok
E232 nátrium-ortofenil-fenolát tartósítószer bőrpanaszok
E233 tiabendazol tartósítószer bőrpanaszok
E236 hangyasav, karboxilsav tartósítószer rákkeltő, proteinuria
E237 nátrium-formiát tartósítószer rákkeltő
E238 kalcium-formiát tartósítószer rákkeltő
E239 hexametilén-tetramin, methenamin tartósítószer rákkeltő
E240 formalin, formaldehid tartósítószer rákkeltő, mutagén
E241 nátrium-tetraborát tartósítószer gyanús
E290 szén-dioxid tartósítószer emésztést lassítja
E311 oktil-gallát antioxidáns idegérzékenység, bőrérzékenység
E312 dodecil-gallát, lauril-gallát antioxidáns idegérzékenység, bőrérzékenység
E320 butil-hidroxi-anizol, BHA antioxidáns koleszterin károsító, allergén
E321 butil-hidroxi-toluol, BHT, BTA antioxidáns koleszterin károsító
E330 citromsav antioxidáns rákkeltő, allergén, bőrérzékenység
E331 nátrium-citrát, nátrium-hidrogén-citrát savasság szabályozó bőrérzékenység
E332 kálium-citrát, kálium-hidrogén-citrát savasság szabályozó bőrérzékenység
E333 kalcium-citrát, kalcium-hidrogén-citrát savasság szabályozó bőrérzékenység
E338 orto-foszforsav savanyúságot szabályozó emésztési zavarok
E339 nátrium-dihidrogén-ortofoszfát savasságot szabályozó emésztési zavarok
E385 EDTA, etilén-diamin-K-Na-tetraacetát antioxidáns emésztési zavarok, haematuria
E340 kálium-dihidrogén-ortofoszfát savasságot szabályozó emésztési zavarok
E341 monokalcium-ortofoszfát, és hidrogénfoszfát savasságot szabályozó emésztési zavarok
E407 karragén, galaktán stabilizátor, sűrítő emésztési zavarok (rákkeltő?)
E422 glicerin stabilizátor, sűrítő bőr kiszáradása
E450 nátrium és kálium foszfátok emulgeátor emésztési zavarok
E451 nátrium-trifoszfát emulgeátor, stabilizátor gyanús
E460 mikrokristályos cellulóz emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E461 metil-cellulóz, kologél emulgeátor emésztési zavarok
E462 etil-cellulóz emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E463 hidroxi-propil-cellulóz emulgeátor emésztési zavarok
E464 hidroxi-propil-metil-cellulóz emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E465 etil-metil-cellulóz emulgeátor emésztési zavarok
E466 nátrium-karboxi-metil-cellulóz emulgeátor emésztési zavarok (rákkeltő?)
E470 nátrium-kalcium zsírészterek, oleát emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E471 zsírsavak monogliceridjei emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E472 zsírsavak nátrium, kálium, kalcium gliceridjei, ecetsavészterek emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E473 cukoracetát izobutirát, szaharózészterek emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E474 cukorgliceridek emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E475 zsírsavak poliglicerin-észterei emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E476 poliricinoleát poliglicerol-észterek emulgeátor, stabilizátor bélpanaszok
E477 Zsírsavak propán-diol-észterei emulgeátor bélpanaszok
  TBHQ tercier butil-hidrochinon antioxidáns delirium, kollapszus
E500 nátrium-karbonát és hidrokarbonát savasságot szabályozó gyomorirritáció
E508 kálium-karbonát savasságot szabályozó gyomorirritáció
E510 ammónium-klorid savasságot szabályozó vizelet savasságot befolyásoló
E621 nátrium-glutamát ízfokozó fejfájás, szívverés
E926 klór-dioxid lisztkezelő szer légzés, bőrirritáció
E951 aszpartám édesítőszer fejfájás, szédülés
E954 szaharin, benzoszulfimid sói édesítőszer rákkeltő?
E1201 polivinil-pirrolidon stabilizáló tüdő, vese irritáló
       

* * * * * *

Búzacsíra - életcsíra

Kincsetérő örökségünk

Azokban az ősidőkben, vagy akár még néhány évszázad előtt is, amikor az ember még képes volt csodálkozni, amikor titokzatosnak és csodálatosnak látta az életet és az élet-megnyilvánulásokat, a virágzást, a termést, akkor a sok élet-csoda között is legcsodálatosabbnak látta, tudta a csírázó magot. Ennek tulajdonítható, hogy az ókori egyiptomiak fakeretbe, faládácskákba földet, iszapot tettek és gabonát vetettek bele. Amikor a gabona csírázni kezdett, ezt a "gabonamúmiát" kedves halottjuk sírjába tették. A gabonacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte számukra a sír sötétségé-ben.

Az Edmond Bordeaux Székely által a vatikáni könyvtárban megtalált arámi nyelvű kézirat szerint Krisztus természetes, vegetárius táplálékot ajánlott betegségek gyógyításaként és az egészség ételeként. Ebben is kiemelten hirdette a csírázó búzamagból készült naponsült kenyeret. "Az élet, mit Isten bőséges asztaláról esztek, testeteknek erőt és ifjúságot ad, és a betegség távol marad tőletek. Mert Isten asztala táplálta az öreg Matuzsálemet, és bizony mondom néktek, ha úgy éltek, mint ő élt, akkor az élőknek Istene nektek is, mint neki, hosszú földi életet ajándékoz."

A világ minden zugában dokumentumát találjuk annak, hogy már tízezer évekkel ezelőtt teljes gabonából, csírázó gabonamagból számos táplálékot készített magának az ember, nagy megbecsülésben részesítve ezeket az ételeket. Máig fennmaradt ez a hagyomány a népi táplálkozás örökségeként.

Tudós expedíciók tanúsága szerint a világ legegészségesebb és leghosszabb átlagos életkorú népe a Hunza törzs, amely a Himalája tövében, a Boldogság Völgyében él. Vegetárius étrendjükben a legfontosabb helyet a csírázó magvak, a teljes gabonamagvak és a csírázó gabona foglalja el. Félnyers, teljes szemből nyert kenyeret esznek. De Ázsia minden népe körében ősidőktől kezdve jól ismert, megszokott étel a csírázó mag.

A magyar nép keleti eredetű, őshazájának a mai Mongólia, Észak-Kína tartható. Keletről hozhatta magával a csírázó mag táplálékként való szinte misztikus tiszteletét, megbecsülését. Mivel itt a búzatermesztés került középpontba, a csírázó búzamagét. A magyar ember "élet"-nek nevezi a búzát, legfontosabb kenyérnövényét.

A téli napéjegyenlőség, Karácsony napján szokásos "uralás" során legénycsapatok sorra járják a házakat és egészséget, békességet kívánnak a háziaknak, s eléneklik a búza élettörténetét a vetéstől a kenyérsütésig. Amikor az érett búzából néhány szálat hazavitt a gazda, s feltette az asztal tetejére, az asztal felragyogott, olyan szép volt az, hogy a ház kivilágosodott. A malomban, amikor őrli a molnár, arany lisztté válik. Az arany lisztből sütött kenyér olyan nehéz (olyan értékes), hogy lehajlik a szeg alatta, amikor ráakasztják.

A magyar parasztkonyha egyik legrégibb, legkedvesebb édes süteménye volt a csíráztatott gabonából készült csíra-málé. A téli időszak köznapi étele volt, főként azonban az adventi, húsvéti böjt idején került leggyakrabban asztalra.

Karácsony estéjéhez, az "uraláson" kívül még egy elgondolkoztató szimbolikus szokás, cselekvés kapcsolódik: az Al-földön egymásnak küldözgették ajándékként a búzacsírát, búzafüvet, amit Luca napján - december 13-án - kezdtek csíráztatni, és mindenütt a karácsonyi asztalra tették.

Mindez azt bizonyítja, hogy elődeink, és napjainkban is a hagyományokat többé-kevésbé megőrző parasztság, milyen nagy becsben tartotta és tartja a teljes magot, csírázó magot, gabonamagot táplálékként.

A modern táplálkozástudomány mindenben igazolta ezt a megbecsülést. Valóban "élet" a búzamag, mert minden életfontos tápanyagot magában foglal. De csak akkor, ha héja rétegeivel - és csírájával - együtt őröljük lisztté, s ilyen módon sütünk belőle kenyeret, vagy készítünk kíméletes melegítéssel, vagy inkább nyersen ételeket, süteményeket. A parasztkenyér, a barna vagy fekete kenyér, a gabonapehelyből készült müzli és más ételféleségek is ilyen teljes értékű táplálékok, életet, egészséget és erőt adnak. Nem az élet és egészség, hanem a civilizációs betegségek elősegítője azonban az ipari civilizációban élő mai ember mindennapi kenyere, a fehér kenyér. A mai konyhatechnika, élelmiszeripar, kereskedelem és vendéglátóipar már nem akar tudni a csírázó magról, és hol van a mai ünnepi asztalról, és egyáltalán az ebédlőasztalról a búzafű és a csírázó magvakból készült étel-ital?

De az életreformer-közösségek, a reform táborok, a vegetárius vendéglők és az élet megőrzésének művészetét gyakorló egyének ismét rácsodálkoznak a csírázó magra, és elfoglalja méltó helyét étrendünkben. Ez a természetes élet- és táplálkozásmód terjedőben van világhódító útra indult a Vízöntő korszak táplálkozásaként.

A csírák és csírakészítmények jelentősége

A világ legjobb hagyományaiból indult ki a Manna Rax, a csírázó búzamagból készült gyógytáplálék megalkotója hiszen az emberiség ősi hagyományai őrzik nemcsak kultúrában, hanem táplálkozásban is az értéket a mai elsilányosodással szemben. Dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner egy akkoriban, a századelőn már kihalóban levő svájci ételt, a "müzli"-t tette világhírűvé, gyógyítóreform-étrendje közép-pontjába helyezve.

Természetesen nem elég egy-egy fogás, étel, gyógytáplálék erejéig változtatnunk, egész életünk és táplálkozásmódunk gyökeres változást igényel, csak így szabadulhatunk meg a civilizációs betegségektől (reuma, infarktus és más szív- és érbetegségek, rák, cukorbaj stb.), túl tápláltságtól, vitamin, ásványanyag-, nyomelem hiányállapotoktól, mert "jóltáplált éhező" a mai ember.

Nagy hasznára lehet minden lábadozó betegnek és bár-mely betegségben szenvedőnek is, valamint a túlterheltek, az agyonhajszoltak. ("rohanó élettempó"-ba merültek), az aszténiások, gyenge egészségűek és testalkatúak egyre nagyobb tömegének.

Javára válik nemcsak az anyának, hanem gyermekének is, pótolhatatlan értéket képvisel a terhesség és szoptatás alatt is. Ott van a helye a sportolók és nehéz test) munkát végzők étrendjében éppen úgy, mint a szellemi munkásokéban. A kisgyermek; a növő gyermek és a serdülő ifjú növekedését és szellemi fejlődését éppúgy elősegíti, mint az öregek testi erőnlétének és értelmi képességének fenntartását!

A búzacsíra kivételesen gazdag ásványi anyagokban: kalciumot, krómot; kobaltot, rezet, vasat, fluort, magnéziumot, mangánt, molibdént, foszfort, káliumot, cinket tartalmaz. Fehérjéje, zsírja és szénhidrátja könnyen emészthető. Telítetlen zsírsavat (linolsav, linolénsav) tartalmaz, amelyek az újabb kutatások bizonyossága szerint degeneratív betegségek (pl. érelmeszesedés) megelőzésére és kezelésére alkalmasak. Az állati fehérjéhez hasonló arányban fordulnak elő benne aminosavak, és az esszenciális aminosavakkal együtt: leacin, izoleucin, valln, metioniri, cisztin, fenilalanin, tirozin, treonin, triptofán- lizin; hisztidin; arginin. Mi több, foszforral egybekapcsolt nukleinsavat is kimutattak benne, amelynek alapvető szerepe van a fehérjék bioszintézisében. Vitaminokban sem szűkölködik: B1, B2, B3, B4, B5, B6. B7, B10 , B11, B12; C, D, E, F, I, J vitamin gazdag tárháza:

A szó legszorosabb értelmében, jelentésében tápegész és élő táplálék, mert pl. zsírt is szolgáltat a zsírban oldódó A és E-vitamin felszívódásához. A búzaszemben csírázás közben az összetett fehérjék alkatrészeikre; aminosavakra esnek szét', a keményítőből cukor készül(12), az emésztéshez és bontáshoz szükséges fermentek is rendelkezésre állnak.(13)

vitamin.jpg

Ilyenkor már olyan vitaminok, nyomelemek, életerők keletkeznek, amelyekkel maga a száraz mag nem rendelkezik. Így könnyen emészthetővé válik, mert az előbb említett anyagok hatására megindul a zsírok, a fehérjék, és a szénhidrát lebontása az előemésztés folyamata.(14)

A búzacsíra vitamintartal­mának robba­násszerű növe­kedése a csírázás első napjaiban

Gyógyhatások

Vegyük sorra, hogy a Manna Rax illetve a csírázó búzamag milyen változásokat hoz létre a szervezetben, milyen betegség-tüneteket szüntet meg, egészség-problémákat old meg rendszeres; naponkénti fogyasztása.

A szervezet betegségekkel; fertőzésekkel szembeni ellenálló erejét, immunitását fokozza. A stresszekkel szembeni tűrő-képesség is fokozódik. Idegrendszer-szabályozó hatása van, A fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozódik. Idegességet, emlékezetgyengülést, álmatlanságot szüntet. A sejtek oxidációját támogatja, a fáradt szervezet regenerációját segíti, meggyorsítja az izmokból a felszaporodó tejsav eltávolítását.

Méregtelenít: belső (anyagcsere során keletkezett) és külső (élelmiszerekből, környezetszennyezésből, gyógyszer-szedésből származó) mérgezettséggel szemben véd, a méregtelenítés szervének, a májnak segíti működését, védi, erősíti a májsejteket a károsító hatásokkal szemben. Az anyag-cseréből eredő salakanyagok kiürítését is elősegíti.

Az anyagcserét, a tápanyagok felszívódását, a lebontást, a beépülést (asszimilációt), a salakanyag kiválást elősegíti, mert a csírázó búza vitaminjai és nyomelemei katalizátorokként vesznek részt az anyagcsere folyamatokban. Ennek során például az összetett cukrok egyszerű cukrokká alakulnak, a fehérjék aminosavakra bontódnak és újra felépülnek szervezet-azonos fehérjékké, a cukrok glikogénné (tárolt szénhidráttá). A szervezet aktuális állapota szerint a gyomor és hasnyálmirigy emésztőnedv elválasztását és az étvágyat fokozzák, a testsúly növekedik, de csökkenhet is, mert a zsírok elégését, a zsírraktárak megfogyatkozását segítik ezek a katalizátorok. A vér koleszterin szintjét leszállítják, a szív- és érbetegségekkel (infarktus, érelmeszesedés, érszűkület, trombózis) szemben védelmet jelentenek.

Az öregedést gátolja a csírázó gabona, mert antioxidánsként ható vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz (pl: szelén, cink, C- és E-vitamin). De külön a bőr és a szervek, az erek öregedését is gátolja a búzacsíra. A bőr minőségét javítja, a ráncosodást megelőzi, rugalmasságát fokozza, a bőr alatti kötőszövet rostjainak pusztulását gátolja, mivel bőrvédő A-vitamint , B1,-B2,-B3,-B5 és főként B8 ( H ) vitamint is tartalmaz, mely a bőr és a haj vitaminja, a hajhullást, őszülést megakadályozza, bőrbetegségeket gyógyít.

Néhány összetevőjének számbavételével érdemes szemügyre venni, hogyan hat a vérképre. A B4 vitamin (adenin) a vér fehérvérsejt elemeinek számarányát tartja fenn. A fehér-vérsejteknek fontos szerepük van a szervezet védekezésé-ben. A B7,- (I-), B9- (folsav) és Bit- (cianokobalamin) vitamin vérszegénység elleni vitaminok, a vörösvérsejtek képzésé-ben, a vas anyagcseréjében meghatározó szerepük van. Hozzájuk kapcsolódik a kobalt, a réz, a molibdén nyom-elemek hatása.

A búzacsíra nemcsak azért fokozza a férfiasságot és a női termékenységet, szünteti az impotenciát, frigiditást, mert általános fáradtságot, depressziót, idegességet szüntető, energiafokozó hatású, hanem a hormonrendszert harmonizáló hatáson kívül is hat a nemi mirigyekre, hormonelválasztásra. A belső elválasztású mirigyrendszer és az idegrendszer egyen-súlya, tehát a nemi élet, a nemi funkció is számos vitamin és nyomelem bevitelével biztosítható, melyek specifikusan hat-nak a szexualitásra.

Ezek híján, illetve ezek csökkent mennyisége esetén a diszharmónia éppúgy megnyilvánulhat hiperszexualitásban, mint impotenciában, frigiditásban, vagy egy-szerűen érdektelenségben. A pajzsmirigy túlműködése, fokozott hormontermelése például fokozott szexualitást, csökkent hormontermelése impotenciát vagy frigiditást eredményez. A B-vitaminoknak, főleg a B,-vitaminnak fontos szerepe van a szabályozásban. De az E-vitamin nemcsak nagyerejű antioxidáns, védi a szervezetet az öregedéstől, erősíti az immun-rendszert, hanem termékenység-vitaminként (legfontosabb alkalmazási területe a meddőség, szexuális gyengeség, a nemzőképesség zavara, a koraszülés, menstruációs zavarok, nemi szervek fejlődési zavara, változáskori panaszok orvoslása. E-vitamin hiányában ugyanis nőknél csökken a női nemi hormontermelés, férfiaknál csökken vagy megszűnik a spermaképzés, és mindkét nemben a nemi ösztön. A hipofízisben, az agyfüggelék mirigyben koncentrálódik az E-vitamin, viszont az E-vitamin csökkent jelenléte, és a hipofízis hormon-szint csökkenése különösen, diszharmóniát okoz a szexuális életben. Ez a két vitamin, a B-vitamin komplex és E-vitamin jelentős arányban van jelen a csírázó búzában.

Két nyomelem, a magnézium és a cink is különösen fontos a szexualitásban. A cink nagyjelentőségű a hipofízis hatás-mechanizmusában és a spermának is alkatrésze. A sperma valóságos nyomelemkoncentrátum. Minden ejakuláció 1 mg cinket von el a szervezettől. Ugyanakkor szokásos, finomított élelmiszereket tartalmazó táplálkozásunk cinkben szegény.(15)

Annál inkább bővelkedik cinkben a vegetárius (reform étrend, naponta csírázó magvakkal kiegészítve. A cink hiányra jellemző: növekedéslassulás, szexuális fáradtság impotencia vagy sterilitás, fertőző betegségekkel szembeni csökkent immunitás, köröm és haj törékenység, étvágytalanság, idegesség, lassult sebgyógyulás. Nemcsak B- és E-vitaminban, ha-nem cinkben és magnéziumban is bővelkednek a csírázó gabonamagvak, a csírázó búza. Klinikai tapasztalatok szerint a magnéziumkelát bevitele megoldja az erekció problémáját.

A fogamzásgátló tabletták ösztrogén hormon tartalmuknál fogva felborítják a hormonegyensúlyt, csökkentik a B-vitaminokat, B-vitamin pótlásra van szükség, ami legelőnyösebben természetes B-vitaminokat tartalmazó csírázó gabonával, búzával és Manna Rax-szal oldható meg.
Különösen szükségük van a nőknek az első menstruáció jelentkezésétől kezdve a vérszegénység, vashiány megelőzésére, megszüntetésére csírázó búza és annak ható anyagainak bevitelére, mert serdülőkorban az első menstruációtól kezdve gyakori a vérszegénység, a vashiány, de ez később is jelentkezhet fáradtság, idegesség, körömtörékenység, hajhullás, fejfájás, szédülés, kedvtelenség, szívdobogás tüneteivel. Mint már szó esett róla, szoptatás és terhesség idején pedig különösen indokolt a szokásosnál nagyobb bevitel tápanyagokból, vitaminokból, nyomelemekből, elsősorban csírázó mag formájában. Havonta 3 hetes táplálék kiegészítő Manna Rax kúra javasolt. E változás korára is érvényes.

A legtermészetesebb táplálék

klororfil.jpgA nem mesterségesen, hanem anyatejjel, ezzel a tökéletes táplálékkal táplált újszülött és csecsemő kiváltságos helyzetben van, mert a legmegfelelőbb arányba hozzájut a fejlődését, életerejét, egészségét biztosító minden életfontos táp-anyaghoz. A felnőtt és idős ember számára mintegy anyatej-pótló tápláléka csírázó mag, csírázó búza.

A búzacsírában kialakuló klorofill és az emberi vér hemoglobinjának szerkezete

Összehasonlító vizsgálatok a Manna Rax-ról is kimutatták, hogy a vérhez és anyatejhez hasonló paraméterekkel rendelkezik, ezen felül az anyatejhez hasonlóan, a legkisebb térben a legtöményebb tápanyagkoncentrációt, energiát foglalja magában.

 

Sav-bázis
egyensúly
pH

Oxido-
redukáció
rH2

Rezisztivitás
r

Vér norma

7,2

22

220

Anyatej

6,50

21

450

Manna Rax

5,30

21

470

E vizsgálatok(16) legjelentősebb tanulsága, hogy a búza-csíra nemcsak minden életfenntartó anyagot magában foglal, hanem különleges oxidoredukciós képessége révén, a növények, kőzött élenjáróan, a napenergiát szerves energiává alakítja át. Bircher-Benner beosztása szerint legértékesebb tápanyagok közé tartozik.

A nagy svájci természetgyógyász orvos, a táplákozástan tudósa a táplálékokat napenergia-érték szempontból három csoportba osztotta:

I. osztályba sorolhatók a magok, csírázó gabonafélék, a friss, érett, nyers gyümölcsök, bogyók, dió, mandula, zöldség-félék, levelek, szárak, gyökerek;

II. osztályba tartoznak a teljes gabonából őrölt lisztből-készült kenyér, főzött vagy sütött tésztaneműek, a hántolatlan rizs, főzelékek, krumpli és más gumók (saját levükben pároltan elkészítve), tojásételek, sajt, sűrített tej, jó konzervek;

III. osztályba a kevéssé egészséges ételek, lehetőleg kerülendők: húsfélék.

Két oxido-redukciós anyagot sikerült kimutatni a búza-csírában. Ez a két hatóanyag állatkísérletben késlelteti a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését. Ugyanez a két anyaga mellékvesék hormontermelését fokozza, és ez azt jelenti, hogy döntően befolyásolják szervezetünk betegségekkel, stresszekkel szembeni ellenállóképességét, s ugyanakkor képesek szervezetünk dinamizmusát fenntartani, energiatermelését fokozni.

Nem elég az, hogy valamilyen táplálékunk többféle nyomelemet és ásványi anyagot, valamint vitamint tartalmaz, döntő fontosságú, hogy ezeket egymáshoz képest milyen arányban foglalja magában!

Nos hát, a búzacsírában, a csírázó búzában az ásvány-anyagok és nyomelemek aránya annak a normának felel meg, melyet követelményként laboratóriumokban szövet-tenyészetekben tápláló folyadék legmegfelelőbb tápanyag arányaként állapítottak meg, hogy biztosítsa a mesterséges szövettenyészet, vagy szervezetből eltávolított szerv minél hosszabb ideig tartó túlélését -, állapítja meg dr. Jacques Lamblin. Azt is hozzáteszi, a Manna Rax búzacsíra készítmény különleges értékének tartva, hogy optimális arányban az agy specifikus táplálékát, a foszfort és a csontnövekedés aktivá-torát, a májvédő hatóanyagot, a szexuális fiatalság faktorát, a mangánt is tartalmazza. "Ez a búzacsíra készítmény - úgymond - fiziko-kémiai, savi, redukáló és nagy rezisztivitás képességének, tökéletes ion-egyensúlyának s nyomelem tartalmának köszönhetően a minden ipari civilizációban annyira elterjedt hiányállapotnak és civilizációs betegségnek, szklerotikus állapotnak ellene hat. Minden normális sejt-újjáképzés folyamatot elősegít, és az öregedés meggátlásának legjelentősebb tényezője."

Befejezésül Viktoras Kulvinskas szavait idézve a leglényegesebb hatást emelem ki, amiről ugyan már szó esett, de talán nem eléggé kiemelten. A modern ember szorongásának leggyakoribb tárgyáról, a rákról van szó. "A csírákat publikációk tárgyalják, számos folyóirat és kutató ad hírt róla. Egy kiemelkedő tudóstól azt az információt kaptam. Megjósolom, hogy a rák gyógymódját olyan étrendben fogják megtalálni, mely csírákból és élő táplálékból áll." Számos kutató a rákprobléma megoldását az étrendben és más holisztikus természetgyógyászati módszerben látja.

Szentgyörgyi Albert az utolsó éveinek kutatási eredményeként megállapította a búzacsíra rákgyógyító hatását." Houstonban a texasi egyetem rákközpontjában dr. Chui-Nan Lai, Szentgyörgyi tanítványa, sikert ért el különböző típusú daganatsejtek növekedését megállítva búzacsíralé segítségével. A kormányzat is érdeklődik a búzacsíralé kutatása iránt. Anyagilag támogat egy olyan kísérletsorozatot, mely a búzacsíralé hatását vizsgálja patkányok ráksejtjeire. (17)

V. Kulvinskas a búzacsíra és a holisztikus természetgyógyászati módszerek együttes alkalmazásáról szól. Nagyobb tanulsággal én sem fejezhetem be búzacsírára és Manna Rax-ra vonatkozó ajánlásomat.

sumer.jpg

A sumér gyógyító papok a csíráztatásnak külön szent ünnepet rendeztek minden tavasszal

 

* * * * * *

Manna Rax készítmények

A Manna Rax organikusan termelt gabonából és bio anyagokból előállított élő anyag, amely gyakorlatilag minden nyomelemet, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A Manna Raxban meglévő, természetes úton nyert optimális szinergikus állapot egyedülálló a ma ismert vitamin- és természetgyógyászati készítmények világában.

A Manna Rax olyan gazdag tápelem bőségtálat tesz a szervezet elé, amelyben nemcsak minden szükséges vitamin, nyomelem és ásványi anyag jelen van, de egyúttal mindazok a társelemek is, amelyek nélkül a felszívódásra nemigen lehet-ne számítani. Ezeknek az elemeknek a hatalmas számú kombinációs lehetőségeit kizárólag egy speciális omnivitamin készítmény elégítheti ki. Annál is inkáb így van ez, hogy ha az ember problémáit holisztikus, egységes felfogással közelítjük meg, hiszen nagyon gyakran egy betegség egy másikat is takar.

Nincs jobb gyógyítás, mint a megelőzés, és ezt általános felerősítéssel és a szervek karbantartásával, a hiányzó elemek folyamatos beépítésével érhetjük csak el. Ez nem mond ellent annak a ténynek, hogy a Manna Rax előrehaladott betegségben szenvedő embereken is rendkívül hatásosnak bizonyult. Ennek ellenére ez nem orvosság a klasszikus értelemben, nincs semmi káros mellékhatása, hanem táplálék kiegészítő, melyre a mai nagyipari módon előállított élelmi-szerek fogyasztása mellett egyre nagyobb szükség van. S miért ne váljék valóvá Hippokrátesz kívánsága, aki azt aján-Iótta nekünk; táplálékunk legyen az orvosságunk.

Adagolása reggelenként éhgyomorra két kanállal, lehetőleg ne használjunk fém kanalat. Az előírt homeopatikus dózis sokszorosa sem járhat káros hatással senki számára.

Mézzel-kiegészített Manna Rax

A sportolók gyógytápláléka

Schirilla György arról híres, hogy nagy sportteljesítményeket hajtott végre élete során a szupermaratoni futástól az órákig jeges vízben úszásig. Mindezt vegetárius étrenden. "Vegetáriánuskönyv" című munkájában ezt olvashatjuk: "Kalória forrásként legfőbb, minden reggeli táplálékom a méz. Én télen-nyáron úszom, és a hőmérséklettől, vízhőmérséklettől és az úszott kilométerektől függően állítom be a mézadagot. Ha mondjuk nyáron éjszaka 10 órakor elindulok Dömösről, közepes vízállásnál fél három, háromkor szoktam Pestre fölérni. Ilyenkor 40 deka, -fél kiló mézet is megeszek... Nem vitás, hogy ez szélsőséges mennyiség, de ilyen fizikai megterhelés mellett szükséges. A méz ugyanis a szervezet kitűnő táp-anyaga! Talán lehetne úgy fogalmazni, hogy a méz az emberi szervezet szuperbenzinje. Lebontásához kevés oxigén kell, tartalmazza a legfontosabb cukrokat, szacharózt, maltózt, fruktózt, salakmentes természetes szénhidrátokat. A mézben ugyan mennyiségét tekintve kevés ásványi só van, de ezek az ásványi sók egymáshoz viszonyított arányukban csodálatosak, és az ásványi sók felszívódása mindig az aránytól függ."

Az apiterápia szakirodalma is ezt erősíti meg: "A méz könnyen emészthető, szőlő és gyümölcscukor keveréke alkotja. olyan alakban, amelyet az emberi szervezet minden átalakítás nélkül, közvetlen hasonít át és energiaforrást képez.

Kiegyensúlyzott mennyiségben tartalmaz fermenteket, vitaminokat, ásványi elemeket, savakat, aminosavakat, hormonokat, baktériumölő- és illatanyagokat egyaránt. Ki-egyensúlyozott élelmiszer, készítményekbe keverve kis mennyiségben fogyasztva is megelőz és megszüntet túlzott igénybevétel által előidézett kiegyensúlyozatlanságokat a szervezetben." (Az apiterápia ma, Budapest, 1976.)

Cékla kivonattal kiegészített Manna Rak

Rák megelőző hatású

Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla rákellenes hatóanyaga, az antocián az eddigi tumorgátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, mitózist gátló méreg, nem citosztatikum, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja és: így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. "Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizására."

Az összes növény közül, a hagymán kívül, a céklának a legnagyobb a szilíciumtartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers céklalé hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. A cékla javítja az idegműködést és az emésztést is..

Igazi "csodazaft" a nyers céklalé, a Manna Rax hatóanyagaival együtt ez az előnyős hatás megsokszorozódik.

* * * * * *

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.